AZ

Səhərlər hansı qidaları yemək olmaz?


“Səhər yeməyində sendviç, tez hazırlanan sıyıq, quru səhər yeməyi yeməməli, acqarına qara qəhvə içməməlisiniz”.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bunu gazeta.ru-ya dietoloq, psixoterapevt, professor və Samara Elmi-Tədqiqat Pəhriz və Terapiya İnstitutunun direktoru Mixail Ginzburq deyib.
“Bir çox insan səhərini sendviç, tez hazırlanan sıyıq və ya quru səhər yeməyi ilə açmağa alışıb. Səhər tez-tez sağlam bir şey bişirmək üçün kifayət qədər vaxtımız olmur, ona görə də bu qidaları yeməyə məcbur oluruq. Ancaq bu məhsullar sağlam deyil, məsələn, tez hazırlanan sıyıqlarda sağlam heç nə yoxdur və şəkər çox vaxt inqrediyentlər siyahısına başçılıq edir. Eyni şey səhər yeməyi taxıllarına da aiddir. Sandviçlər tez-tez kolbasa ilə hazırlanır, lakin bu emal edilmiş ətdir, bu da sağlam pəhriz məhsulu deyil. Bundan əlavə, belə məhsullara tez-tez trans yağlar əlavə olunur ki, bu da bir sıra patologiyalara səbəb olur”, - həkim qeyd edib.
Həmçinin, bəzi insanlar tez-tez günə acqarına qara qəhvə ilə başlayırlar. Lakin, həkimin sözlərinə görə, bu təcrübə faydalı deyil:
“Səhərlər acqarına qəhvə içmək mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Bu, narahatlıq, ürək yanması və hətta qastritə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, qəhvə mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır ki, bu da mədə-bağırsaq traktından qidanın sürətlə hərəkətinə səbəb ola bilər. Bu, yeməkdən dərhal sonra aclıq və həzmsizlik hissi yarada bilər. Bu təcrübə mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Hər halda mədəyə daha yumşaq olduğu üçün südlü qəhvə içmək məsləhətdir”.
Ginzburq günə bir stəkan su ilə başlamağı və səhər yeməyini işə götürərək əvvəlcədən hazırlamağı tövsiyə etdi:
“Başqa bir seçim, məsələn, yulaf sıyığı bişirmək, lakin qablaşdırmada göstəriləndən daha az müddətdə bişirmək və ona quru meyvələr əlavə etməkdir. Quru səhər yeməyi əvəzinə qatıqla qranola istifadə edə bilərsiniz. Səhər yeməyində kahı ilə tərəvəz, yumurta, çovdar tostu da yeyə bilərsiniz”.
Seçilən
1
yeniavaz.com

1Mənbələr