“Qırmızı şərabın yüksək səviyyədə antiinflamatuar antioksidan resveratrol olduğunu nəzərə alaraq potensial olaraq xərçəngə qarşı qoruma təmin etdiyi düşünülür. Bununla belə, qırmızı şərabın xərçəng riskini azaltdığına dair heç bir aydın sübut yoxdur. Əslində, nə qırmızı, nə də ağ şərab insanların ümumi xərçəng riskini artırır”.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, alimlər bu yaxınlarda “Nutrients” jurnalında belə yazıblar.
"Biz qırmızı şərabın ağ şərabdan daha sağlam olub-olmadığını qiymətləndirmək üçün hərtərəfli meta-analiz apardıq",- deyə aparıcı tədqiqatçı, Brown Universitetinin epidemiologiya və dermatologiya üzrə dosenti Eun-Yeon Cho bildirib.
O deyib ki, nəticələr qırmızı və ağ şərab arasında xərçəng riskində əhəmiyyətli fərq göstərməyib.
Dəlilləri təhlil etmək üçün elm adamları qırmızı və ya ağ şərab içməyin risklərini və ya faydalarını qiymətləndirmək üçün təxminən 96.000 insanın iştirak etdiyi 42 tədqiqatın məlumatlarını birləşdirib.
Tədqiqatçılar deyirlər ki, qırmızı şərabın tərkibində olan resveratrol orqanizm tərəfindən tez sorulduğu üçün xərçənglə mübarizədə kömək etməyə bilər.
Alimlər yazır: "Qırmızı şərabda resveratrolun konsentrasiyası ağ şərabdan daha yüksək olsa da, tədqiqatlar göstərib ki, resveratrol sürətlə metabolizə olunur, onun təxminən 75%-i nəcis və sidiklə xaric olur".
Onların araşdırması şərab və xərçəng arasında ümumi bir əlaqə tapmasa da, tədqiqatçılar spesifik artan risk tapıblar.
Məsələn, ağ şərab içmək qırmızı şərabla müqayisədə dəri xərçənginə tutulma riskini 22% artırır.
Elm adamları ağ şərabın içilməsinin dəri xərçəngi riskini artıran davranışlarla əlaqəli ola biləcəyini təklif ediblər.
Onlar, həmçinin ağ şərab istehlakı ilə qadınlarda ümumi xərçəng riski arasında daha güclü əlaqə tapıblar:"Bununla belə, bizim nəticələrimiz əhəmiyyətli bir ictimai sağlamlıq mesajı verir ki, qırmızı şərab içmək xərçəng riski baxımından ağ şərab içməkdən daha yaxşı ola bilməz" .
Onlar qeyd ediblər ki, spirt, xüsusən də spirtli içkilərin tərkibində olan etanol orqanizm tərəfindən DNT və zülallara zərər verən birləşmələrə parçalanır və xərçəng riskini artırır.
Alimlərin fikrincə, 2020-ci ildə həddindən artıq spirt istehlakı bütün dünyada 740 000-dən çox xərçəng hadisəsi ilə əlaqələndirilib ki, bu da bütün halların 4%-ni təşkil edir.