AZ

Alimlər quş qripi virusunun pendirdə yaşaya biləcəyini müəyyən ediblər

Kornell Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, HPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir hazırlamaq prosesində “sağ qala” bilir. Tədqiqatın nəticələri bioRxiv preprint serverində dərc olunub.

Alimlər ABŞ-ın bəzi ştatlarında çiy (pasterizasiya olunmamış) süd satışının qadağan edildiyini açıqlayıblar. Lakin 1949-cu ildən bu pendirdən hazırlanan pendirin satışına ən azı 60 gün qocalmaq şərti ilə icazə verilir. Bu dövrdə patogen mikroorqanizmləri məhv etdiyi düşünülən təbii turşular və fermentlər istehsal olunur.

Südün oksidləşməsinin quş qripi virusunu zərərsizləşdirə biləcəyini yoxlamaq üçün alimlər mini pendirlərin bir neçə versiyasını hazırlayıb və onlara H5N1 əlavə ediblər. Pendirlər ən az turşudan (6,6) ən turşuluya (5,0) qədər üç pH (turşuluq) səviyyəsində istehsal edilmişdir.

Daha sonra tədqiqatçılar virusun nə qədər yaşaya biləcəyini və infeksiyaya səbəb ola biləcəyini görmək üçün mayalanmış toyuq yumurtalarına pendir taxılları yerləşdiriblər. Virus səviyyələri ilk yeddi gündə yüksək olaraq qalıb və sonra ən az turşulu iki pendirdə azalıb. Virus iki ay müddətində yoluxucu olaraq qalıb, lakin sonradan bütün virus hissəcikləri ən yüksək turşuluğa (pH 5.0) malik pendirdə məhv edilib.

Onlar çiy süddən hazırlanan pendirlərin turşuluğunun artırılmasının onları daha təhlükəsiz istehlak edə biləcəyini irəli sürüblər.

Səhiyyə naziri kiçik Robert Kennedi araşdırmanın nəticələri ilə bağlı verdiyi açıqlamada quş qripi infeksiyası kontekstində qida məhsullarının risk yaratmadığını bildirib.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

Seçilən
41
editor.az

1Mənbələr