AZ

Diyeta zamanı çörəkdən imtina etmək olarmı? – Açıqlama

“Çovdar çörəyi toxluq hissini artırır və aclığı azaldır”

News24.az Medianews.az-a istinad edərək xəbər verir ki, bunu terapevt Ekaterina Ladygina deyib.

O, pəhriz zamanı çörəyin faydası barədə danışıb.

Ladyginanın sözlərinə görə, arıqlamaq və sağlamlığı qorumaq üçün ağ buğda çörəyini məhdudlaşdırmaq və ya pəhrizdən tamamilə çıxarmaq lazımdır. Çovdar, əksinə, pəhriz strategiyasına uyğundur, çünki təmizlənmiş buğda çörəyi ilə müqayisədə toxluq hissini artırır və aclığı azaldır. Çovdar məhsullarının tərkibində həzm lifi, serotoninə bənzər maddələr və faydalı qısa zəncirli yağ turşuları var.

“Bundan əlavə, elm adamları ağ çörəklə müqayisədə çovdar çörəyi yedikdən sonra qanda insulin səviyyəsinin daha aşağı olduğunu müşahidə edirlər. Çovdar çörəyindən alınan qlükoza qida lifinin, fitokimyəvi maddələrin, amin turşularının və fermentasiya məhsullarının növü və miqdarındakı fərqlər səbəbindən bağırsaqda daha yavaş udulur”, – deyə o bildirib.

Nəhayət, terapevt əlavə edib ki, pəhriz zamanı bütün taxıl çörəyinə üstünlük verilir, çünki taxıllardan hazırlanır və bir çox insanın allergiyası olan daha az qlüten ehtiva edir.

“Balansı anlamaq və mülayimliyi müşahidə etmək vacibdir. Tam taxıl və ya çovdar çörəyi, boşqabınızda olması lazım olan mürəkkəb bir karbohidratdır”, – deyə həkim deyib.

Son olaraq mütəxəssis qeyd edib ki, pəhrizdə çörək yeməyə icazə verməkdən danışarkən, hər yemək üçün bir dilim (30-50 qram) nəzərdə tutulur. Balanslaşdırılmış bir pəhriz etmək və mürəkkəb karbohidratların digər mənbələrini istisna etməməlisiniz.


Seçilən
9
Mənbələr
Şərh ()
Bağla