AZ

Uşaqlarda şəkər xəstəliyinə viruslar və hipovitaminoz səbəb ola bilər

Uşaqların həzm sistemi formalaşma mərhələsindədir və öz fizioloji xüsusiyyətlərinə malikdir, ona görə də onları hansı qidalarla qidalandırmamaq lazım olduğunu bilmək vacibdir.

Aztibb.az “Medik Forum” portalına istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq və diyetoloq Anastasiya Tarasko müsahibəsində bildirib.

Onun sözlərinə görə, toksinlərə, viruslara və bakteriyalara qarşı keçiriciliyin artması, həmçinin selikli qişanın müxtəlif aqressiv maddələrə qarşı həssaslığının artması uşağın qida rasionunda dəyişikliklər edir.

Diyetoloq qeyd edib ki, 1,5 yaşa qədər uşaqlar bəzi amin turşularını hələ sintez edə bilmirlər, ona görə də onları qidadan almaq lazımdır. Bundan əlavə, uşağın mədəsinin həcmi çox kiçikdir və bədənin çox enerjiyə ehtiyacı var. Buna əsaslanaraq, lazımi makro və mikroelementlərin maksimum miqdarını nəzərə alaraq yeməklərin kiçik hissələri seçilməlidir.

O, izah edib ki, uşaqlara bir yaşa qədər bal, 1-1,5 yaşa qədər tam inək südü, 2 yaşa qədər kofein, duz və şəkər əlavə edilmiş məhsullar, 3 yaşa qədər və sonra mayalanmış süd də daxil olmaqla şirin içkilər, 5 yaşa qədər düyü içkiləri, bütöv qoz-fındıq və üzüm, 18 yaşa qədər isə enerji içkiləri verilməməlidir.

Çiy təsərrüfat məhsulları, böyük porsiya balıqlar, pəhriz məhsulları, yabanı göbələklər, pasterizə olunmamış pendirlər, xam dəniz məhsulları və aşağı kalorili dadlandırıcılar da uşaqlar üçün tövsiyə olunmur.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
84
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq