AZ

Ürək üçün zərərli olan ətin miqdarı məlum olub

Qırmızı ətin həddindən artıq istehlakı, yəni həftədə üç porsiyadan çox yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq Mixail Ginzburq bildirib.

Mütəxəssis bdeyib ki, qırmızı ətdə, xüsusən də yağlı ətdə yüksək miqdarda doymuş yağ var ki, bu da qanda xolesterinin səviyyəsini yüksəldə bilər. Bu da öz növbəsində qan damarlarının divarlarında aterosklerotik lövhələrin əmələ gəlməsinə və ürəyin işemik xəstəliyi, miokard infarktı və digər ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artıra bilər.

Kolbasa və sosiska kimi emal edilmiş ət məhsulları ilə də diqqətli olmalısınız.
Bununla belə, ürək-damar sağlamlığını qorumaq üçün qırmızı ət də daxil olmaqla müxtəlif qidaları ehtiva edən balanslaşdırılmış pəhriz yemək tövsiyə olunur, lakin normada.

“Qırmızı ətlə yanaşı, şəkər və şəkər tərkibli qidalar, o cümlədən bal və xurma kimi quru meyvələr ürəyə zərər verə bilər. Böyük miqdarda istehlak edilməsi tövsiyə edilməyən digər məhsul isə çips, marqarin, bişmiş məmulatlar və hər cür peçenyedir.
Onların tərkibində çoxlu yağlar, o cümlədən doymuş və kanserogenlər var. Alkoqol və duzu da qeyd etmək lazımdır, lakin az miqdarda qəbul edilə bilər”, - deyə həkim bildirib.

Seçilən
12
ucnoqta.az

1Mənbələr