Mütəxəssislər bəzi yağların sağlamlıq üçün təhlükə yaratdığını, bəzilərinin isə uzun ömür şansını artırdığını bildirirlər. Xüsusilə doymuş yağlarla zəngin olan kərə yağı və trans yağlar ürək-damar xəstəlikləri riskini artıraraq ölüm ehtimalını yüksəldə bilər.
Reportyor.tv-nin xəbərinə görə, JAMA Internal Medicine jurnalında dərc edilən yeni bir araşdırma göstərib ki, artan kərə yağı istehlakı ölüm nisbətlərini artırır, bitki mənşəli yağlar isə qoruyucu faydalar təklif edir.
Məqalədə qeyd edilib ki, kərə yağı ürək xəstəliyi riskini artıra bilən doymuş yağlarla zəngindir. Ancaq kərə yağını bitki mənşəli yağlarla əvəz etmək vaxtından əvvəl ölüm riskini 17% azalda bilər.
Araşdırmalara görə, düzgün yağ seçimi ölüm riskini 25%-ə qədər azalda bilər. Həkimlər kərə yağı əvəzinə daha sağlam alternativlərdən istifadə etməyi tövsiyə edirlər:
Zeytun yağı – Antioksidantlarla zəngindir, ürək sağlamlığını qoruyur.
Avokado yağı – Faydalı yağ turşuları və E vitamini mənbəyidir.
Kətan toxumu yağı – Omeqa-3 ilə zəngin olub xolesterolu aşağı sala bilər.
Fındıq və badam yağı – Ürək dostu yağlar arasında yer alır və sağlam yağ balansını qorumağa kömək edir.
Mütəxəssislər doymuş yağlardan uzaq duraraq sağlam yağlara üstünlük verməyin ürək xəstəlikləri və digər xroniki problemlərin qarşısını almağa kömək etdiyini bildirirlər. Sağlam qidalanma ilə uzun ömür şansını artırmaq mümkündür.
Musavat.com
- Gecə Modu
- Ana səhifə
- Statistika
- Mənbələr
- Reytinq
- Hava
- Valyuta