AZ

30 yaşdan yuxarı hər kişinin yeməli olduğu 3 möcüzə məhsulu

London İmperial Kollecinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, fitokimyəvi maddələr, lif, D vitamini və probiyotiklərlə zəngin olan bəzi qidalar aşağı dərəcəli prostat xərçənginin inkişafını yavaşlatmağa kömək edə bilər.

BAKU.WS xəbər verir ki, tədqiqat Amerika Klinik Onkologiya Cəmiyyətinin (ASCO) saytında dərc olunub.

Tədqiqatda metastazları olmayan, yavaş irəliləyən prostat xərçəngi olan 212 kişi iştirak edib. Belə hallarda radiasiya terapiyası və cərrahiyyə yalnız vəziyyət pisləşdikdə istifadə olunur.

Bununla belə, əvvəlcə müşahidə taktikasını seçən xəstələrin təxminən 60%-i sonradan radikal müalicəyə məruz qalır.

Təcrübədə bir qrup könüllüyə brokoli, zerdeçal, nar, yaşıl çay, zəncəfil və zoğaldan olan fitokimyəvi maddələrdən ibarət konsentratlaşdırılmış qida əlavəsi verilmişdir. Başqa bir qrup əlavə probiyotiklər, inulin (faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edən lif növü) və D vitamini aldı.

Nəticələr göstərdi ki, bu əlavələrin birgə istifadəsi xəstəliyin gedişatını 42% ləngitdi. MRT taramaları beş xəstədə şişin kiçilməsini aşkar etdi, şiş ölçüsü isə subyektlərin 92% -də dəyişməz qaldı.

Alimlər bunu fitokimyəvi maddələrin orqanizmin antioksidan müdafiəsini gücləndirməsi, DNT-nin zədələnməsi riskini azaltması ilə izah edirlər.

Probiyotiklər bu birləşmələri daha həzm olunan formada parçalamağa kömək edir, lif isə bağırsaq mikroflorasına təsir edərək immunitet sistemini gücləndirir.

Seçilən
3
far.az

1Mənbələr