AZ

Sağlam olduğunu düşünürdük, amma ... - İnfarktın əsl səbəbi...

Dünyada ölüm hallarının təqribən 30%-i ürək xəstəlikləri nəticəsində baş verir. Buna görə də ürək sağlamlığının qorunması ən vacib məsələlərdən birinə çevrilir. Ürək xəstəliyinin qarşısını almaq yediyiniz qidaları dəyişdirmək qədər sadədir.

Pəhrizinizi yeniləmək, xolesterol və qan təzyiqi səviyyənizi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırmaq üçün atacağınız ilk sadə addımdır. Dərisi olmayan quş əti, zeytun yağı, balıq, qoz-fındıq və paxlalılar, rəngli meyvə və tərəvəzlər, tam taxıllar, az yağlı süd məhsulları və liflə zəngin tam taxıl kimi qeyri-tropik bitki yağları ilə zəngin bir pəhriz yeyərək həyatınızı uzada bilərsiniz. Doymuş yağlardan, trans yağlardan, həddindən artıq şəkər və natriumdan uzaq durmalısınız. Siz həmçinin ürək üçün faydalı pəhriz lifi, yağsız protein və omeqa-3 almalısınız.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu qidalar həyatınızı təhlükə altında qoya bilər...

Yağ
Əksər yağlar doymuş yağlardan ibarətdir və otaq temperaturunda sərtləşirlər. Gündəlik kalorilərin yalnız 5%-ni poli doymamış yağlardan azaltmaq da ürək xəstəliyi riskinizi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Tort
Yüksək konsentrasiyalı şəkər, trans yağların mənbəyi olan qismən hidrogenləşdirilmiş yağları da ehtiva edən kommersiyada mövcud olan qablaşdırılmış tortlarda bol tapıla bilər. Trans yağlar işlənmiş qidalarda qadağan edilsə də, onları bişmiş məhsullarda və bir çox restoran yeməklərində tapmaq olar.

Cips
Hər kəs kartof çipslərinin sağlam qidalanma proqramı üçün uyğun olmadığını bilir. Yüksək kalorili, yağlı və natrium tərkiblidir və bir xidmətdən sonra yeməyi dayandırmaq çətindir. Amerika Ürək Dərnəyinə görə, gündə 2300 milliqramdan çox duz istehlak etməyin (bir tam çay qaşığı duza bərabər) yüksək qan təzyiqi riskinizi artıra biləcəyini unutmayın. Sağlam ürək üçün aşağı natrium pəhrizi çox vacibdir. Bu ürək xəstəliyi üçün əsas risk faktorudur.

Barbekü sousu
Ətin və kartofun gözəl dadını təmin etdiyini düşündüyünüz manqal sousu əslində böyük bir təhlükədir. Tərkibindəki yüksək şəkər çəki artımına səbəb olur və ürəyinizi riskə atır.

Konservləşdirilmiş pomidor sousu
Uzun raf ömrü üçün istifadə edilən yüksək natrium tərkibinə görə konservləşdirilmiş pomidor suyunda gözlədiyiniz likopen miqdarı gözləniləndən aşağıdır. Nəticədə, hazır pomidor souslarından çox, öz pomidor souslarını hazırlamaq daha yaxşıdır.

Qızardılmış toyuq
Bir vedrə qızardılmış toyuq sifariş etmək praktik şam yeməyi ola bilər. Ancaq bu, sağlamlığınıza böyük zərbədir. Bir parça qızardılmış toyuqda 19 qram yağ və 910 milliqram natrium var ki, bu da ürək xəstəliyi riskinizi artıra biləcək iki makro səbəbdir.

Salat sousları
Salat sarğılarında tez-tez qatıq salatı, sezar salatı və ya bal xardal kimi müxtəlif növlərdən çoxlu şəkər və duz olur. Yüksək natrium qəbulu qan təzyiqini artırsa da, yüksək şəkərli bir pəhriz ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı üçün iki əsas risk olan yağ yığılmasının artmasına kömək edə bilər. Şişelenmiş məhsulları atlayın və salatlarınızı sızma zeytun yağı, bir çimdik duz və limonla ləzzətləndirin.

Kərə yağı
Düzgün istehlak edildikdə kərə yağı çox sağlam qidadır. Misal üçün; Bütün taxıllı tostlara bir çay qaşığı kərə yağı əlavə etmək tamamilə məqbuldur. Bununla belə, pancake və popkorn kimi qeyri-sağlam qəlyanaltılara dad vermək üçün istifadə edildikdə, onun doymuş yağ tərkibi ateroskleroz xəstəliyinə tutulmanızı asanlaşdırır.

Cizburger
Fast foodun ən məşhur variantlarından biri olan çizburger duz və doymuş yağdan ibarətdir. Cheddar kimi yüksək yağlı pendirlərin və sousların yüksək natrium tərkibi damar sağlamlığını təhlükəyə ata bilər, ona görə də bu tərkib hissəsini çox az istehlak edin.

Hazır makaron sousları
Ketçup kimi bir çox qablaşdırılmış makaron souslarında çoxlu şəkər və duz var. LDL və qan təzyiqini azaldan likopen ehtiva edən bişmiş pomidor və evdə hazırlanmış qırmızı sous ilə tam taxıllı makaron hazırlamağa çalışın. Daha çox ləzzət və iltihab əleyhinə faydalar üçün doğranmış sarımsaq və soğan əlavə edə bilərsiniz.

Emal edilmiş pendir
Bunun çox təəccüblü olduğunu başa düşürük. Ancaq burada pendir seçimi ən vacib məsələdir. Əgər həqiqətən ürək xəstəliyi riskinizi azaltmaq istəyirsinizsə, tərkibində çedar pendiri olan sendviçləri kəsməlisiniz. Çoxsaylı araşdırmalar yüksək yağ tərkibli məhsulların ürək xəstəlikləri ilə əlaqəli olduğunu göstərdi.

Marqarin
İnsanlar ürək üçün daha yaxşı seçim kərə yağı deyil, marqarin tapa bilər. Bununla belə, reallıq çox fərqlidir. Seçdiyiniz marqarində trans yağ izləri varsa, tərkibində trans yağ turşuları ola bilən monoqliseridlər və digliseridlər olub-olmadığını yoxlaya bilərsiniz. Bunun əvəzinə sterolları yüksək olan zeytun yağı istifadə edə bilərsiniz.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
195

1Mənbələr

Şərh ()
Bağla